SKS ja Karjalan liitto keräävät muistoja Karjalasta

Luovutettuun Karjalaan jäänyt Viipurin kaupunki oli yksi tärkeimpiä kaupan ja kulttuurin keskuksia sotia edeltäneen ajan Suomessa. Kuva: saimaatravel


 

Millainen on sinun Karjalasi ja karjalaisuutesi, kysyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Karjalan liitto juuri alkaneessa muistitietokeruussa. Kirjoituksia karjalaisuudesta voi lähettää SKS:lle elokuun puoliväliin 2023 saakka.

Karjalaisuus merkitsee erilaisia perintöjä, muistoja ja kokemuksia, jotka nousevat esimerkiksi siirtokarjalaisuudesta, Itä-Karjalan karjalaisuudesta, itäsuomalaisuudesta tai karelianismista. Joillekin karjalaisuus merkitsee karjalan kieltä tai kysymystä oman kansan kohtalosta, toisille elävää murretta, erityistä heimoluonnetta tai suvun ruoka- ja käsityöperinteiden vaalimista.

Luovutettu Karjala kiinnostaa yhä siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään. Ukrainan sodan myötä siirtokarjalaisten matkat entisille kotiseuduilleen ovat vaikeutuneet. Toisaalta viime vuosina karjalaisuuden ja suomalaisuuden suhde on ollut kiivaidenkin keskustelujen aiheena.

Järjestäjät toivovat nyt kirjoituksia karjalaisuuteen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä. Millainen on sinun Karjalasi ja karjalaisuutesi? Millaisia muistoja sinulla on perheesi tai sukusi karjalaisuudesta? Miten ajattelet karjalaisuuden ja suomalaisuuden suhteesta? Entä mitä ajatuksia sinulla on karjalan kielen ja suomen kielen karjalan murteiden tilanteesta? Kerro ajatuksistasi SKS:lle verkkolomakkeella tai postitse 15.8.2023 mennessä!

Karjalaisuuksien jäljillä -muistitietokeruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Karjalan liitto. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Tarkemmat vastausohjeet SKS:n verkkosivuilla: www.finlit.fi/karjala

SKS kertoi asiasta tiedotteessaan 16.3.2023.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa

Tsaariperheen viimeiset päivät