Tarkiaisen Moskovalainen kuvaa Venäjän syntyä

Professori Kari Tarkiaisen pitkän tutkimustyön tuloksena syntynyt Moskovalainen. Ruotsi, Suomi ja Venäjä 1478–1721 kertoo Venäjän suhteesta Suomeen ja Ruotsiin aikana, jolloin Moskovan valtakunta tunkeutui Euroopan tietoisuuteen alistettuaan valtaansa Novgorodin kauppatasavallan.

 

Kari Tarkiaisen ajankohtainen historiateos Moskovalainen tarjoaa tutkittua tietoa myös Ukrainan alueen merkityksestä Venäjälle. Teos on päivitetty laitos vuonna 2017 ilmestyneestä ruotsinkielisestä kirjasta. 

Professori Kari Tarkiaisen pitkän tutkimustyön tuloksena syntynyt Moskovalainen. Ruotsi, Suomi ja Venäjä 1478–1721 kertoo Venäjän suhteesta Suomeen ja Ruotsiin aikana, jolloin Moskovan valtakunta tunkeutui Euroopan tietoisuuteen alistettuaan valtaansa Novgorodin kauppatasavallan. Kausi päättyy suureen Pohjan sotaan ja Uudenkaupungin rauhaan vuonna 1721, murrokseen, jolloin länsimaistuva Venäjä alkoi muuttua yhdeksi Euroopan suurvalloista. 

Tuon yhtenäisen valtiollisen ja kirkollisen kulttuurin ajan keskeisiä nimiä olivat Iivana IV ”Julma” ja Pietari Suuri. Heidän rakentamansa laajeneva suurvalta oli yhteiskuntana moni-ilmeinen ja rikas, mutta lännestä katsottuna kovin vieras. Venäjä oli länsimaalaisten mielikuvissa barbaarinen, länsimaat taas venäläisten katsomuksissa perverssejä.

Ruotsin valtakunnan, sen itäisen osan Suomen ja Moskovan välisiä suhteita hallitsi epäluulo, ja molemmille tärkeästä kaupankäynnistä huolimatta rauhallisen rinnakkaiselon rikkoivat sodat ja Itämeren alueen suurvaltapyrkimykset. Tarkiaisen ajankohtainen teos pureutuu syvälle aikakauteen, jonka tarkastelu avaa myös toiseuden ja vierauden käsitteitä ja selittää pelon vaikutusta politiikkaan. Lopputulos on elämän eri aloja valaiseva värikäs panoraama, joka syventää kuvaa Venäjän ja lännen välisen suhteen historiallisesta taustasta.

Valtionarkistonhoitaja emeritus, professori Kari Tarkiainen (synt. 1938) on tehnyt suuren osan elämäntyöstään Ruotsin valtionarkistossa, jossa hän yleni arkistoneuvokseksi. Hän palasi Suomeen arkistolaitoksen pääjohtajaksi ja valtionarkistonhoitajaksi vuosiksi 1996–2003. Tarkiainen on kirjoittanut suomeksi ja ruotsiksi 17 kirjaa sekä lukuisia tutkielmia kulttuurihistorian alalta.

Kari Tarkiainen                                           Moskovalainen. Ruotsi, Suomi ja Venäjä 1478–1721 Historiallisia Tutkimuksia 286 ISBN 978-951-858-574-2 SKS 2022 Ilmestynyt.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa