Neukkuturismi herää eloon uutuuskirjassa
Uutuskirja Neukkuturismi kertoo matkailusta takavuosikymmenien Neuvostoliitossa. |
Neuvostoliitto ei ollut vain harmaata arkea ja synkkiä tragedioita, vaan myös kirjavia seikkailuja ja värikylläistä eksotiikkaa. Ville-Juhani Sutisen uusin kirja Neukkuturismi kertoo Neuvostoliiton matkailun tarinan 1920-luvulta aina 1990-luvun taitteeseen.
Lomat Mustanmeren rannalla, hoidot sanatorioissa ja turistikierrokset Leninin muistopaikoille ja tehtaisiin muodostavat omintakeisen historian länsimaisen turismin tradition rinnalle. Neuvostoliitto käytti matkailua sosialismin rakentamiseen, mutta samalla turismi tarjosi kansalaisille tilaisuuden vapautua valtion autoritaarisesta otteesta.
”Neuvostoliiton matkailua rakennettiin tietoisesti vaihtoehdoksi länsimaiselle turismille. Matkailu oli ideologisesti motivoitua, mutta samalla se tarjosi ihmisille väläyksen vapautta," toteaa kirjailija Sutinen. ” "Kirjani tarjoaa kattavan kuvan Neuvostoliiton koti- ja ulkomaanmatkailusta.”
Viime vuosisadan jälkipuoliskolla myös suomalaiset matkustivat Neuvostoliittoon niin kulttuurivieraina, rantalomailijoina kuin vodkaturisteinakin. Runsaasti kuvitettu kirja tuo esiin matkailun monet kasvot pinta-alaltaan maailman suurimmassa valtiossa, nojaten laajaan alkuperäisaineistoon ja painottaen myös neukkuturismin visuaalista puolta.
"Suomalaisten vodkaturismin lisäksi matkailu Neuvostoliitossa oli paljon muutakin. Neukkuturismi tutkii vapaa-ajan matkailua itänaapurissa uudesta näkökulmasta, nostaen esiin niin sen ongelmat kuin onnistumisetkin," Sutinen tiivistää.
Ville-Juhani Sutinen on Jyväskylässä asuva kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu niin runoutta, tietokirjoja kuin romaaneja. Hän on käsitellyt teoksissaan muun muassa 1900-luvun historiaa Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Sutisen yhdessä Ville Ropposen kanssa kirjoittama Neuvostoliiton vankileirejä tarkasteleva teos Luiden tie oli vuoden 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.
Kirjan kustantaja Vastapaino kertoi asiasta tiedotteessaan 14.9.2020.
Kommentit
Lähetä kommentti