Suomi sulkee rajanylityspaikkoja tilapäisesti

Kuvassa näkyvä Vaalimaan raja-asema on yksi tilapäisesti suljettavista rajanylityspaikoista. Kuva: rajaliikenne.fi


 

Suomen valtioneuvosto on päättänyt torstaina 16.11. (https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=95(Linkki toiselle web-sivustolle.)) pysäyttää liikenteen Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran sekä Niiralan rajanylityspaikoilla ajalle 18.11.2023 – 18.2.2024. Vartiuksen, Sallan, Kuusamon ja Raja-Joosepin rajanylityspaikat ovat toiminnassa toistaiseksi.

Riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet Venäjällä. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

Kansainväliset rahansiirrot Venäjällä ovat vaikeutuneet. Luottokorttiyhtiöt Visa, Amex ja Mastercard ovat ilmoittaneet, että yhtiöiden Venäjän ulkopuolella myöntämät kortit eivät enää toimi Venäjällä. Tämä tarkoittaa sitä, että niillä ei voi maksaa eikä nostaa käteistä rahaa pankkiautomaateista. Käteisen rahan viennistä Venäjälle tulee tarkistaa nykyiset rajoitukset Tullin nettisivulta: www.tulli.fi.

Riskit Suomen ja Venäjän väliseen sekä Venäjän sisäisen liikenteen häiriöihin ovat kasvaneet, mikä voi vaikeuttaa liikkumista.
Venäjälle on tarvittu 1.6.2023 alkaen paikallinen liikennevakuutus. Kansainväliset vihreä kortti -sopimukset päättyivät Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa toukokuun lopussa. Uusia vihreitä kortteja ei 1.6.2023 alkaen ole enää myönnetty. Lisätietoja: https://www.lvk.fi/autolla-ulkomaille/vihrea-kortti/matkustaminen-venajalle/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Venäjä on lisännyt lainsäädäntöä, jonka nojalla voidaan tuomita myös ulkomaalaisia sakko- tai vankeusrangaistuksiin mm. Venäjän asevoimia arvostelevista toimista tai puheista. . Julkaisut ja kommentit sosiaalisessa mediassa voivat johtaa henkilökohtaisiin seurauksiin, esim. poliisi voi pysäytettäessä tutkia matkapuhelimen. Myös pidätykset ovat mahdollisia. Rajanylityksen yhteydessä Venäjän viranomaiset ovat tehneet aiemmasta poikkeavia tarkistuksia.

Pietarin pääkonsulaatti sekä sen alaiset Murmanskin- ja Petroskoin-toimipisteet on suljettu. Hätätapauksissa tulee kääntyä Moskovan suurlähetystön puoleen.

Kaksois- tai monikansalaisen on hyvä selvittää kansalaisuuksiaan koskeva paikallinen lainsäädäntö. On mahdollista, että Venäjän kaksois- tai monikansalaiseen sovelletaan ainoastaan Venäjän kansallista lainsäädäntöä eikä oteta huomioon mahdollista toista kansalaisuutta. Tästä syystä ulkoministeriön mahdollisuudet antaa tarvittaessa Suomen konsulipalvelulain mukaisia konsulipalveluja saattavat olla rajoitetut.14. marraskuuta 2022 astui voimaan asetus, joka sallii kaksoiskansalaisten kutsumisen palvelukseen Venäjän asevoimiin.

Kaksoiskansalaisuuteen saattaa liittyä toisen kansalaisuusvaltion lainsäädännöstä johtuvia velvollisuuksia, joiden laiminlyönnistä voi tulla seuraamuksia.

Ulkoministeriö kehottaa Venäjällä olevia noudattamaan erityistä varovaisuutta ja harkitsemaan, onko oleskelu maassa välttämätöntä.

Lähde: UM


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa