Suomi sulkee itärajan kokonaan

Tiistaina 28. marraskuuta 2023 valtioneuvosto päätti sulkea vielä avoinna olevan Raja-Joosepin rajanylityspaikan 30.11. alkaen. Päätöksen myötä kaikki rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat suljettuja 13.12.2023 saakka. Suomen ulkorajoilla kansainvälistä suojelua on mahdollista hakea vain avoinna olevilla lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoilla. Kuva: VNK, Fanni Uusitalo


 

Suomi sulkee rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla. Viranomaisten ja hallituksen arvion mukaan välineellistetyn maahantulon kasvu ja uhka ilmiön laajenemisesta aiheuttavat rajavartiolain mukaisen uhan yleiselle järjestykselle ja kansalliselle turvallisuudelle.  

Itärajan kautta on tullut marraskuun aikana Suomeen yli 900 turvapaikanhakijaa. Saapuneiden määrä on nopeasti kasvanut, eikä asiaan ole saatu neuvottelemalla ratkaisua. On selviä viitteitä siitä, että kyseessä on välineellistetty maahantulo. Venäjän viranomaiset ovat alkaneet sallia rajanylityksiä Venäjältä Suomeen asiakirjapuutteista huolimatta. Laittoman maahantulon ilmiö voi laajeta ja voimistua nopeasti.  

Valtioneuvosto päätti 16. marraskuuta 2023 sulkea Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat 18.11. alkaen. Valtioneuvosto teki 22. marraskuuta päätöksen myös Kuusamon, Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikkojen sulkemisesta 24.11. alkaen. 

Tiistaina 28. marraskuuta 2023 valtioneuvosto päätti sulkea vielä avoinna olevan Raja-Joosepin rajanylityspaikan 30.11. alkaen. Päätöksen myötä kaikki rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat suljettuja 13.12.2023 saakka. Suomen ulkorajoilla kansainvälistä suojelua on mahdollista hakea vain avoinna olevilla lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoilla.

Rajoitukset perustuvat rajavartiolakiin. Päätöksen sisältöä ja laajuutta arvioidaan säännöllisesti. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätöntä yleisen järjestyksen ja kansallisen turvallisuuden kannalta. 

Lähde: VN 28.11.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa