Fennovoima ja Rosatom kiistelevät Hanhikiven korvauksista

Suomalainen energiayhtiö Fennovoima purki keväällä 2022 Hanhikivi 1 -ydinvoimalaa koskevan sopimuksensa Venäjän valtiollisen energiayhtiö Rosatomin kanssa. Nyt Rosatom väittää, että sopimuksen purkaminen oli laitonta. Kuvassa ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella. Kuva: Fennovoima


 

Suomalainen energiayhtiö Fennovoima purki keväällä 2022 Hanhikivi 1 -ydinvoimalaa koskevan sopimuksensa Venäjän valtiollisen energiayhtiö Rosatomin kanssa. Nyt Rosatom väittää, että sopimuksen purkaminen oli laitonta.

 

Rosatom kertoi tiedotteessaan 15.12.2022, että riitaa selvitellyt lautakunta (DRB) on vahvistanut Hanhikivi 1:n rakentamista koskeneen EPC-sopimuksen purkamisen olleen lainvastaista. Tällä perusteella hankkeen toimittajan, Rosatomin tytäryhtiö RAOS Projectin, olisi saatava vahingonkorvauksia.

Kyse olisi mittavista summista: Iltalehti uutisoi jo elokuussa, että Rosatom vaatii Fennovoimalta kolmen miljardin euron korvauksia. Uutisen mukaan Fennovoima oli taas tällöin vaatimassa Rosatomilta vajaan kahden miljardin euron korvauksia.

Rosatomin mukaan korvaussummat päätetään jatkokäsittelyissä.

– Rosatom aikoo jatkaa etujensa puolustamista, kunnes sen vaatimukset on kokonaan täytetty, yhtiö ilmoitti.

 

Fennovoima: Kyseessä vain suositus

 

Fennovoiman 15.12.2022 julkaiseman tiedotteen mukaan DRB-lautakunnan ratkaisu ei kuitenkaan ole lopullinen tai sitova, vaan suositus riita-asian hoitamisesta. Tiedotteessa kerrottiin, että molemmat osapuolet ovat ilmoittaneet olevansa tyytymättömiä suositukseen.

– Fennovoima on tämän jälkeen aloittanut kansainvälisen välimiesmenettelyn RAOS Projectia vastaan vaatien korvauksia, joihin Fennovoimalla on oikeus laitostoimitussopimuksen päättämisen perusteella, Fennovoima kertoi tiedotteessaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa