Ukrainan sota näkyi Venäjän taloudessa maaliskuussa

Venäjän BKT:n ja keskeisten tuotantoalojen kasvu hiipui tammi-maaliskuussa. Lähteet: Rosstat, BOFIT


 

Venäjän tilastokeskus on julkaissut alustavan arvion Venäjän vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen BKT:n kasvusta. Rosstat arvioi Venäjän BKT:n kasvaneen tammi-maaliskuussa 3,5 % vuotta aiemmasta.

Ukrainan sodan vaikutukset Venäjän talouskasvuun ovat osin jo näkyneet maaliskuussa. Esimerkiksi teollisuustuotanto kasvoi koko vuosineljänneksen aikana yhteensä lähes 6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa kasvua oli enää 3 %. Jalostusteollisuuden tuotanto kasvoi vielä tammikuussa 10 % ja helmikuussa 6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa jalostusteollisuuden tuotanto supistui 0,3 %. Kaivannaisteollisuuden kehitys oli melko tasaista läpi vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen, sillä tammi-maaliskuussa tuotanto oli joka kuukautena 8–9 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Vähittäiskauppa kasvoi tammi-maaliskuussa 3,6 % vuotta aiemmasta, mutta maaliskuussa enää 2 %, joten kulutuksen heikkenemisestä on jo ollut merkkejä.

Ukrainan sodan vaikutukset Venäjän talouteen alkavat todennäköisesti näkyä yhä selvemmin vuoden 2022 toisen

vuosineljänneksen aikana. Venäjän talousministeriö ja keskuspankki arvioivat, että BKT:n pohja nähdään kolmannella tai neljännellä vuosineljänneksellä, minkä jälkeen voisi alkaa hidas toipuminen. Monet kansainväliset ennustelaitokset arvioivat BKT:n supistumisen jatkuvan myös ensi vuonna.    

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos Bofit kertoi asiasta katsauksessaan 25.5.2022.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa