Moskovan pörssi yhä kiinni ulkomaisille sijoittajille

Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, milloin ulkomaisten sijoittajien kaupankäynnin rajoitukset puretaan, sanoo OP-Venäjä -rahaston salkunhoitaja Jouni Nissinen.


 

Koska ulkomaisten osaketoimeksiantojen toteuttaminen Moskovan pörssissä on edelleen keskeytetty, OP-Venäjä -sijoitusrahaston merkinnät ja lunastukset on rahaston sääntöjen 9§:n nojalla väliaikaisesti keskeytetty kunnes rahastoa koskevat kaupankäynnin rajoitteet on purettu ja kaupankäynti on jälleen mahdollista. OP-Venäjän salkunhoitaja Jouni Nissinen kertoi asiasta pankin verkkosivuilla.

Lisäksi OP-Venäjä -sijoitusrahaston arvonlaskenta on rahaston sääntöjen 14§ nojalla toistaiseksi keskeytetty, sillä rahaston sijoituskohteille ei ole saatavilla luotettavia arvoja. Viimeisin vahvistettu arvo rahastolle on perjantailta 25.2.2022.

Viimeisimpänä arvonlaskentapäivänä 25. helmikuuta rahastossa oli 30 yhtiön osakkeita, joista painoiltaan viisi suurinta olivat Tatneft, Lukoil, Gazprom, Novatek ja Norilsk Nickel. Suurimmat ylipainot olivat Detsky Mir, Tatneft ja kazakstanilainen Halyk Bank. Suurimmat alipainot olivat Polyus, Rosneft ja Magnit. Suurin osa venäläisistä sijoituksistamme oli vientiyhtiöitä, perusteena korkeat raaka-aineiden hinnat ja heikko rupla. On kuitenkin selvää, että uusi pakoteympäristö vaikuttaa negatiivisesti myös vientiyhtiöihin. Venäläiset kotimarkkinayhtiöt muodostivat alle neljäsosan rahaston sijoituksista.

Venäläisten yritysten tulevien kassavirtojen ennustettavuus on tällä hetkellä poikkeuksellisen heikko, jolloin myös luotettavan arvostuskuvan muodostaminen on erittäin haastavaa. Nykyiset osakekurssit eivät välttämättä heijasta todellisuutta, koska ulkomaiset sijoittajat eivät pysty toimimaan Moskovan pörssissä. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, milloin ulkomaisten sijoittajien kaupankäynnin rajoitukset puretaan.

Venäläisten yhtiöiden lisäksi rahaston salkussa on jonkin verran myös kazakstanilaisia yhtiöitä, joiden liiketoimintojen oletamme sujuvan venäläisiä yhtiöitä paremmin nykyisessä toimintaympäristössä. Esimerkiksi Kaspin osakekurssi nousi voimakkaasti huhtikuussa, kun yhtiö raportoi vahvan tuloskasvun jatkuneen alkuvuonna ja ilmoitti omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa