Moskova on useimpien oligarkkien kotipaikka

Suomessakin toimivan Nornickelin suuromistaja Vladimir Potanin pitää monen muun venäläismiljardöörin tapaan kotiosoitteenaan Moskovaa.

Kuva: Nornickel


 

Monet Venäjän miljardööreistä viettävät hyvin liikkuvaa elämään, kun esimerkiksi liiketoimet pakottavat heidät matkustamaan paljon. Jokaisella heistä on kuitenkin pysyvämpi asuinpaikka, joka toimii yleensä perheen tukikohtana.

 

Forbes Russia tekee vuosittain listaa Venäjän 200 rikkaimmasta liike-elämän johtajasta, ja lehti on selvittänyt myös näiden asuinpaikkoja.

 

Enemmän kuin joka toinen, tarkemmin sanoen 120, noista huippurikkaista asuu Moskovassa. Seuraavaksi suosituin oligarkkien kotipesä on Lontoo, jossa asuu 11 venäläistä miljardööriä, muun muassa Yukos-öljyjätin entinen pääomistaja Mikhail Khodorkovsky.

 

Kolmanneksi suosituin rikkaiden osoite on Pietari, jossa asuu kahdeksan Forbes-miljardööriä. Venäläisissä suurkaupungeissa Kazanissa ja Chelyabinskissa asuu kummassakin neljä miljardööriä.

 

Forbes Russian selvitysten mukaan 44 oligarkkia asuu vakituisesti Venäjän ulkopuolella. Lontoon lisäksi venäläismiljardöörejä asuu Monacossa (5), Israelissa (4), Sveitsissä (4), Itävallassa (3), Dubaissa, Seychelleillä, Ranskassa, Australiassa ja Kyproksella.

 

Yksi syy muuttaa ulkomaille voi olla verotus. Esimerkiksi sijalla 30 Forbesin listalla oleva Pavel Durov on perustellut Dubaissa asumistaan sen edullisella verotuksella.

 

Moskovassa asuu Venäjän seitsemän rikkainta miestä (suluissa sijoitus varallisuuslistalla): Nornickelin suuromistaja Vladimir Potanin (1), NLMK:n omistaja Vladimir Lisin (2), Novatekin ja Siburin pääomistaja Leonid Mikhelson (3), Severstalin osaomistaja Alexei Mordashyov (4), Lukoilin pääjohtaja Vagit Alekperov (5), Novatekin ja Siburin osaomistaja Gennady Timchenko (6) ja USM Holdingsin perustaja Alisher Usmanov (7).

 

Forbes Russian tiedot välitti venäläismedia Russia Beyond.

 

 

Yukos-öljyjätin entinen pääomistaja Mikhail Khodorkovsky asuu Lontoossa, joka on oligarkkien toiseksi suosituin kotipaikka. Kuva on vuodelta 2015. Kuva: wikipedia


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa