Venäläinen koronarokote Sputnik tehokas ja turvallinen -The Lancet

Venäjällä koronavirusta vastaan kehitetty rokote Sputnik V on tehokas ja turvallinen, arvioi arvostettu lääketieteen julkaisu The Lancet.


 

Venäjällä kehitetty koronarokote Sputnik V osoittautui kolmannen vaiheen tutkimuksissa 91,6-prosenttisen tehokkaaksi. Asiasta kertoi arvostettu lääketieteen julkaisu The Lancet 2.2.2021.

Tulokset perustuvat 19 866 ihmisen tutkimusjoukkoon. Tutkituista neljännes sai kokeessa plasebo-rokotteen. Tutkimuksen aikana rokotteen saaneista 16 sairastui oireelliseen covid-sairauteen, kun lumerokotteen saaneiden ryhmässä sairastuneita oli 62.

Myös Sputnik V vaatii tehotakseen kaksi rokoteannosta kolmen viikon välein. Kyseessä on kahta eri adenovirusvektoria sisältävä rokote.

Tutkimukseen osallistui 2 144 yli 60-vuotiasta, joilla tehoksi raportoitiin 91,8 prosenttia, eikä vakavia sivuvaikutuksia ilmennyt. Rokote näytti lisäksi olevan sataprosenttisen tehokas vakavampaa sairausmuotoa vastaan.

Venäjää on arvosteltu siitä, että se on jo myöntänyt käyttöluvan rokotteelle jo elokuussa, vaikka faasi kolmen tutkimukset olivat vielä kesken. Tällä hetkellä rokote on jo käytössä kaikille venäläisille, ja myös 15 muuta maata on hyväksynyt sen käyttöön.

Rokotetta Lancetissa kommentoineet brittiläiset professorit, että vaikka hanketta voi syyttää oikomisesta ja läpinäkymättömyydestä, sen lopputuloksena on saatu uusi ase covid-sairautta vastaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venäjän Pietari Suuri oli oikeasti suuri

East Office etsii toimistopäällikköä Helsinkiin

Presidentti Vladimir Putin vieraili Kiinassa