Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on toukokuu, 2021.

VR ei vie jalkapalloyleisöä Venäjälle

Kuva
Vainikkalan raja-asema pysyy toistaiseksi henkilöjunaliikenteeltä suljettuna. Sen myötä VR ei aja Allegro-junilla Pietariin jalkapallon EM-kisojen aikana. Kuva: VisitPietari Vainikkalan raja-asema pysyy toistaiseksi henkilöjunaliikenteeltä suljettuna. Sen myötä VR ei aja Allegro -junilla Pietariin jalkapallon EM-kisojen aikana. VR kertoi asiasta tiedotteessaan 21.5.2021. Henkilöjunaliikenne Venäjälle on ollut keskeytettynä maaliskuusta 2020 saakka ja raja pysyy suljettuna toistaiseksi.  VR valmistautuu kuitenkin kuljettamaan Suomen jalkapallomaajoukkueen Huuhkajat Pietariin terveysturvallisesti yksityisellä junavuorolla. Junavuorolle on haettu rajanylityslupaa rajaviranomaisilta rajanylitysliikenteeseen liittyvien rajoitusten takia.  

Musiikki yhdisti Suomea ja Neuvostoliittoa -tv-vinkki

Kuva
Ylen dokumenttisarja Yhteinen sävel kertoo Suomen ja Neuvostoliiton musiikillis es ta rinnakkaiselo st a . Kuva: Yle Ylen dokumenttisarja Yhteinen sävel kertoo Suomen ja Neuvostoliiton musiikillis es ta rinnakkaiselo st a . Ari Matikaisen sarjadokumentti Suomen ja Venäjän rinnakkaiselon kipeydestä ja kepeydestä musiikin keinoin. Yle Areena.

Venäjällä asuntoluotot kasvussa alkuvuonna 2021

Kuva
Venäjän rakennusmarkkinoilla toimii myös suomalaisyhtiöitä. Havainnekuvassa YIT:n kohde Jekaterinburgissa.   Suomi ei ole ainoa maa, jossa asuntoluotot käyvät hyvin kaupaksi. Nimittäin Venäjällä a suntoluottojen kasvu kiihtyi taas alkuvuonna ja maaliskuussa pankit myönsivät uusia asuntoluottoja 500 mrd. ruplaa, mikä on 52% enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos Bofit kertoi asiasta tiedotteessaan 12.5.2021. Tammi-maaliskuussa uusia asuntoluottoja myönnettiin Venäjällä 1 160 mrd. ruplaa, eli 43 % enemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä. Pankkien taseissa asuntoluottojen osuus kotitalouksien lainakannasta nousi 47 prosenttiin, mikä on suurin osuus koskaan. Asuntomarkkinoiden kasvua on jo useamman ajan vuoden tuettu lukuisin valtion investoinnein ja tukiohjelmin. Asuntojen kysyntää on tuettu mm.  perhe-etuuksilla (ns. äitiyspääoma) ja vuodesta 2018 lapsiperheiden asuntoluotto-ohjelmalla.

Mobyn Pietarin-risteilyt peruttu 31.7.2021 saakka

Kuva
M/S Princess Anastasian lähdöt on peruttu 31.7.2021 saakka, koska koronaepidemia haittaa vielä matkustamista.   Viisumivapaita 72-tunnin risteilyjä Helsingistä Pietariin tekevän M/S Princess Anastasian lähdöt ovat peruttu 31.7.2021 saakka. Risteilyjä järjestävä Moby St Peterline kertoi asiasta tiedotteessaan 22.4.2021. - Päätös kauden alun siirtämisestä on tehty johtuen koronavirustartunnan leviämisriskin vuoksi asetetuista väliaikaisista rajoituksista liikkua EU-maiden sekä Venäjän välillä matkailutarkoituksessa. Yksi tärkeä syy peruutuksille on myös se, että tämän epidemiologisen tilanteen normalisoitumiseen ei ole määräaikaa , yhtiö sanoi. - Pahoittelemme aikataulun muutoksesta aiheutunutta vaivaa. Olemme aloittaneet matkustajiemme kontaktoinnin kaikille perutuille lähdöille. Jo maksetut varaukset on mahdollista siirtää uudelle päivämäärälle 1.8.-1.10.2021 väliselle ajalle tai peruuttaa.

Kela julkaisi venäjän- ja vironkieliset etuusesitteet

Kuva
Kela on julkaissut vuoden 2021 etuusesitteet nyt myös englanniksi, venäjäksi ja viroksi. Kuva: Kela   Kela on julkaissut vuoden 2021 etuusesitteet nyt myös englanniksi, venäjäksi ja viroksi. Yhteistyökumppanit voivat tilata näitä ja aikaisemmin julkaistuja suomen- ja ruotsinkielisiä esitteitä itselleen. Esitteisiin voi tutustua myös kela.fi-sivuilla.   Kela julkaisi aikaisemmin tänä vuonna vuosittain päivitettävät suomen-, ruotsin- ja saamenkieliset etuusesitteet. Samoista esitteistä on nyt julkaistu myös englannin-, venäjän- ja vironkieliset versiot. Englannin-, venäjän- ja vironkieliset esitteet päivitetään joka toinen vuosi. Opiskelu ja asevelvollisuus -esite päivitetään ja julkaistaan erikseen myöhemmin.   Etuusesitteet on ryhmitelty Kelan etuuksien mukaan, ja niitä on kahdeksan: Eläkkeet ja muut eläkkeensaajan tuet Lapsiperheet Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Opiskelu ja asevelvollisuus Sairastaminen ja

Fennovoima päivitti ydinvoimalahakemusta

Kuva
Hanhikivi 1 -hankkeessa valmistaudutaan koko ajan aktiivisemmin lähestyvään ydinvoimalan rakentamisvaiheeseen. Ilmakuva työmaalta huhtikuussa 2021. Kuva: Fennovoima   Fennovoima on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle päivityksen Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemukseen. Päivityksessä yhtiö kuvaa olennaiset muutokset ja kehityksen, joita hankkeessa on tapahtunut alkuperäisen lupahakemuksen jättämisen jälkeen. Fennovoima kertoi asiasta tiedotteessaan 28.4.2021.   Fennovoima jätti kesällä 2015 valtioneuvostolle rakentamislupahakemuksen uuden ydinvoimalaitoksen rakentamiseksi Pyhäjoen Hanhikiven niemelle. Sen jälkeen laitoshankkeessa ja siihen vaikuttavissa reunaehdoissa on tapahtunut kehitystä, joka päivittää alkuperäisen lupahakemuksen tietoja. Fennovoima on laatinut hakemuksen käsittelyn kannalta olennaisista muutoksista päivityksen, jonka se on toimittanut työ- ja elinkeinoministeriölle tänään 28.4.2021. Hanhikivi